OORZAAK ZOEKEN

Stel: Je lamp gaat stuk. Zonder erbij na te denken draai je een nieuwe lamp in je fitting. Klaar is Kees. Dat denk je tenminste. Een dag later geeft die nieuwe lamp er de brui aan. Geïrriteerd draai je er weer een fris exemplaar in. Diezelfde avond nog is het alweer mis. Dat geeft te denken. Zijn al die lampjes zo slecht van kwaliteit of heeft het misschien met iets anders te maken. Je laat het er niet bij zitten en haalt de lamp uit elkaar. Blijkt er met die lamp niets aan de hand te zijn, maar is de bedrading de boosdoener voor al die kortsluitingen...

Lampen en mensen lijken soms op elkaar. Het is bijzonder frustrerend als je een of meerdere klachten hebt. Je bent behandeld, maar er om onverklaarbare redenen niet vanaf gekomen. In zo'n geval kan de Osteopathie uitkomst bieden. Deze behandelmethode richt zich nauwgezet op de oorzaak van (onbegrepen) klachten.

Lees meer over Osteopathie

Volgens de Osteopathie vormt het lichaam een eenheid van ingenieus op elkaar afgestemde lichamelijke structuren (anatomie) en functies (fysiologie). Op elke prikkel die het lichaam krijgt te verwerken reageert het lichaam als functionele eenheid. Deze functies houden elkaar prima in evenwicht. Eventuele verstoringen worden soepel opgevangen zolang het lichaam weer een nieuw evenwicht kan vinden. Het evenwicht kan echter verstoord raken door ziekte, stress, een operatie, slechte voedingsgewoonten, een ongeluk of bijvoorbeeld geboorte. Als het lichaam de verstoring niet meer kan compenseren heeft dat bewegingsverlies tot gevolg. Daardoor kunnen klachten ontstaan.

Dat de lamp steeds stuk ging, had uiteindelijk met de bedrading te maken. Bij een klacht zal een osteopaat dan ook het gehele lichaam onderzoeken en niet alleen het gebied waar de klacht zich presenteert. Mensen komen ook meestal niet met één klacht. Heeft de osteopaat de oorzaak gevonden, dan helpt hij via handgreeptechnieken de bewegingsverliezen op te heffen waardoor een goede doorstroming weer mogelijk wordt. Het zelfherstellend vermogen van het lichaam krijgt nu alle ruimte om de klacht aan te pakken en uiteindelijk te doen verdwijnen.

Lees het verhaal van cliënt Kees

"Kees kwam binnen met een tennisarm. Hij was al bij verschillende behandelaars geweest, maar had nog steeds klachten. In het intakegesprek kwam ik er al snel achter dat Kees in het verleden pancreaskanker had gehad en daarvoor was geopereerd. Waardevolle informatie, want daardoor kwam de tennisarm in een ander licht te staan."

"Als osteopaat weet je door de anatomische kennis dat zo'n buikoperatie gevolgen kan hebben voor het bovenlichaam. In Kees zijn geval was de buikopbouw zodanig verstoord geraakt dat de lever geen steun meer kreeg. Hierdoor was het orgaan licht naar voren gekanteld. De lever had op zijn beurt de arm naar voren getrokken en zo uit balans gebracht. Vervolgens kon de bovenarm niet meer goed naar achteren. Terwijl juist bij het tennissen het zo belangrijk is om vanuit de rug tennissen. Zonder dat Kees het door had, had hij het ongemak verbloemd door met de onderarm te tennissen. Om hem vervolgens te forceren." In haar eerste behandelingen liet Mulder de arm met rust. "De buik was mijn vertrekpunt. Die moest immers weer in balans komen, wilde de lever en daarmee de arm weer op hun geëigende plek terug kunnen vallen."

Lees meer over de behandeling van Kees

"Je lichaam functioneert pas optimaal, als het zo zacht als water aanvoelt. Dan beweegt het zoals het oorspronkelijk gebouwd is. Als een lichaam niet goed beweegt, voel ik dat direct."
Mulder ziet in haar behandelkamer welk effect het lichaam op de geest heeft. "Als de organen de ruimte krijgen, komt de geest ook in beweging." Cliënten vertellen verbaasd over de koude of juist warmtesensaties die ze krijgen of de emoties die hen plotseling overmannen: "Denk aan opluchting, blijdschap, maar ook verdriet."

Zoals Kees. "Ik had m'n hand nog maar even op zijn buik gelegd, toen ik een paar tranen zag glinsteren in zijn ooghoeken. ,,Kees had nog meer op zijn lever, wist ik. Niet alleen fysiek, ook mentaal was hij niet in balans. Door te zorgen voor ruimte in het weefsel, werd de geest ook in beweging gebracht." Ze lacht. "Het mooie van de Osteopathie is dat iedereen op zijn eigen manier kan reageren." "Zoiets als met Kees, gebeurt niet altijd hoor", relativeert ze, "Maar holistisch gezien, onderschrijft het wel heel treffend hoe lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden zijn."